La ferestrele termoizolante, partea de geam se caracterizeaza printr-o minima dimensionare 4.16.4. Acestea sunt dimensiunile celor doua geamuri (4 mm) si a spatiului dintre ele (16 mm). Expresia „geam de 20; geam de 24” se refera la suma grosimii geamurilor si a distantei dintre ele, si nu la dimensiunea foii de geam. Cu cat grosimea foilor de geam este mai mare, cu atat gradul de izolatie termica si fonica este mai mare.
Pentru un grad mai mare de termo-izolatie, geamul pozitionat la interior este recomandat sa fie low-e. „Low-e” este prescurtarea teremenului „low emisivity”, termen ce defineste caracteristica de transfer termic scazut. Geamul low-e se obtine prin depunerea pe una dintre suprafetele geamului a unui strat de metale nobile, prin pulverizarea catodica sub vid, permitand astfel o imbunatatire a capacitatii de izolare termica a suprafetelor vitrate duble prin ameliorarea fenomenului de conductie a caldurii.
Geamul low-e impiedica transferul de caldura din si spre exterior; frigul iernii si canicula verii vor ramane afara, iar in casa va fi o temperatura placuta. Geamul low-e nu poate fi deosebit cu ochiul liber, ci numai cu un aparat special de masurare.
Normele europene in vigoare impun folosirea geamului low-e, iar diferenta de pret intre geamul low-e si cel simplu este de cativa euro pe mp, ceea ce face ca geamul low-e sa fie de preferat celui simplu.
Adancimea mare de constructie a profilului tamplariei, armarea acestuia pe toata lungimea cu otel zincat, montarea geamurilor speciale antiefractie si folosirea mecanismelor de inchidere in mai multe puncte sunt argumente convingatoare in ceea ce priveste siguranta.