Ce trebuie sa urmaresc in timpul montajului?
In cazul in care este vorba doar despre inlocuirea ferestrelor deja existente, asigurati-va ca masuratorile au fost efectuate corect si ca noi ferestre se potrivesc in locul ramas. Nu acceptati sa va fie spart zidul sau sa se intervina asupra lui. In cazul cladirilor noi, ferestrele se monteaza atunci cand constructiile sunt la rosu.
Cum se fixeaza ferestrele?
Fixarea ferestrelor in perete se face cu suruburi si elemente speciale de fixare. Elementele de fixare variază în funcție de tipul materialului din care este construit peretele (caramida, beton, BCA) pe care se va monta fereastra. Echipa de montaj va folosi elementele de fixare adecvate tipului de zid.
Ce rol are spuma?
FERESTRELE NU SE MONTEAZA IN SPUMA, ea are rol de etansare si se aplica intre tocul ferestrei si zid. Nu acceptati montarea ferestrelor doar in spuma, intrucat exista riscul ca ele sa se curbeze si chiar sa cada. Nu este recomandata deschiderea si inchiderea ferestrei la mai putin de doua ore dupa izolare cu spuma. Dupa 48 de ore de la etansarea cu spuma a ferestrelor, surplusul de spuma se indeparteaza si se poate finisa zidaria interior/exterior. Daca spuma va fi lasata la vedere, exista riscul ca ea sa absoarba apa din precipitatii si sa faciliteze aparitia mucegaiului. Folia de protectie a profilelor din PVC va fi indepartata numai dupa efectuarea finisajelor la pereti.
Ce se intampla dupa montaj?
Dupa montarea ferestrelor si efectuarea lucrarilor de reparatii, timp de 2-3 saptamani, aparitia condensului este un fenomel normal si se datoreaza uscarii tencuielii si evaporarii apei din materialele de constructie folosite. In aceasta perioada, aerisirea trebuie sa se faca mai des decat de obicei, pentru a facilita uscarea peretilor si eliminarea umezelii.
Cum evitam aparitia condensului?
Pe langa aerisirea corespunzatoare, un alt factor important pentru evitarea condensului este o incalzire adecvata a incaperilor si dispunerea in mod echilibrat a surselor de incalzire. La montarea si alegerea sistemelor de incalzire trebuie sa se tina seama de raportul dintre dimensiunile ferestrei si cea a caloriferului pozitionat sub ea. Daca acest calorifer este prea mic in raport cu fereastra, va aparea condens din cauza faptului ca aerul cald nu atinge toata suprafata geamului. Condensul se va forma pe partile geamului pe care aerul cald nu ajunge.
Apa de condens in locuinte era o problema aproape necunoscuta in trecut. Inainte de prima criza a petrolului si de ordonanta de protectie termica care a urmat in 01.11.1977, am aruncat literalmente caldura pe fereastra. Ferestrele vechi nu erau nici pe departe atat de etanse ca cele de astazi. Ele opuneau, asadar, doar o rezistenta scazuta fluxului de aer. Ramele inguste se deformau in timp, iar de un plan de etansare pe toata circumferinta nici nu putea fi vorba. Odata cu instalarea ferestrelor moderne din PVC nu mai are loc nicio auto-ventilare si putem economisi si energie. A aparut insa brusc o problema completa noua: umiditatea! Aceasta se face simtita prin semnalmentele cunoscute: condens pe geamurile ferestrei, formare de mucegai, distrugerea cladirilor si inrautatirea climatului in locuinte. Condensarea vaporilor, deci formarea condensului, este un proces fizic foarte normal, care, pe cat se poate, nu ar trebui sa aiba loc in interiorul unei cladiri. Aerul din incaperi contine o anumita cantitate de umiditate sub forma de aburi. Acesti aburi iau nastere in viata de zi cu zi: gatitul, spalatul, folosirea dusului produce aburi in cantitati mari. Si omul produce prin respiratie si transpiratie umiditate iar plantele din camera sporesc si ele umiditatea aerului. In plus, la constructii noi, cantitatea mare de umiditate ramasa de la corpul constructiei poate ajunge la presiunea de saturatie si astfel sa condenseze. Asadar, aerul cald si umed din camera trebuie sa fie schimbat cu aerul de afara mai rece si uscat. Scopul aerisirii incaperilor Reducerea umiditatii aerului nu va mai fi mult timp singura cerinta impusa unei ventilatii moderne a incaperilor. Un schimb de aer continuu si suficient este extrem de important pentru locatarii unei cladiri. Pentru aceste urmatoarele criterii trebuie sa fie indeplinite:
- reglarea umiditatii aerului din incapere
- inlocuirea aerului de respirat
- eliminarea mirosurilor si substantelor daunatoare
- reglarea temperaturii in spatiul interior
- aductia aerului pentru instalatiile dependente de aerul din incapere
Aerisirea prin fante In cazul aeririi prin fante, fereastra este deschisa numai intr-o anumita masura. La ferestrele oscilo-basculante standard se basculeaza, de regula, cerceveaua. Cu aerisirea prin fante se urmareste numai un schimb de aer conditionat; in consecinta, mentinerea in stare basculata pe durate indelungate este corelata cu pierderi de energie in sezonul rece. Din cauza racirii puternice a pervazului ferestrei, pericolul deteriorarilor prin condensarea vaporilor este si mai ridicat.
Aerisirea completa
Cel mai eficient schimb al aerului din incapere este aerisirea completa. Cerceveaua ferestrei este deschisa complet si schimbul de aer are loc in decurs de 4 pana la 10 minute. In cazul ventilarii complete pierderile de energie sunt minime. Datorita faptului ca schimbul de aer se petrece foarte rapid nu are loc racirea partilor de cladire.
Aerisirea transversala
In cazul aerisirii transversale schimbul de aer are loc si mai rapid. Intr-un interval de 2-4 minute aerul din incapere este complet schimbat. In acest scop, toate ferestrele si usile trebuie, astfel incat sa se formeze un curent de aer.